Tips voor een perfecte speech
22-9-2010 1:07:07
Door:
Redactie WijTrouwen.com
15669 keer gelezen.
Als je geen ervaren speecher bent, dan kan dit wel eens voor stress zorgen. Deze leiddraad helpt je op weg om je speech goed voor te bereiden, zodat je, als het moment aangebroken is, je niet met een mond vol tanden staat.
Je zoekt inspiratie of iemand die je zou kunnen helpen bij het schrijven van een onvergetelijke speech?
Met de inspiratie voor jouw speech zal ik je moeilijk kunnen helpen. Zeker omdat het een speech is die vooral over jouw ervaringen in je familie- en vriendenkring handelt. Hiervoor ben je dus op jezelf of iemand die jou zeer goed kent aangewezen.
Hieronder vind je een model waarmee je een speech kan opstellen en voorbereiden. Hou er wel rekening mee dat je een speech niet zomaar uit je mouw schudt. Je doorloopt het best onderstaande fasen om een boeiende speech te bekomen.
- Brainstormen
Allereerst dien je op zoek te gaan naar de onderwerpen die je wilt aansnijden in je speech. Maak een lijstje aan met zaken die eventueel in aanmerking komen om vermeld te worden. In deze fase mag je nog niet te kritisch zijn op het onderwerp. Hoe meer ideeën je in deze fase opsomt, hoe meer inspiratie je in de volgende fase zult hebben.
- Uitdiepen van de onderwerpen
Per onderwerp, dat je in eerste instantie in je lijst opnam, schrijf je nu op wat er allemaal over te vertellen valt. Doe dit aan de hand van trefwoorden. Zoek naar anekdotes die betrekking hebben op je onderwerp. Hou er rekening mee dat je spreekt in een familiale kring en dat je dus op een losse, zelfs humoristische manier de onderwerpen naar voor kunt brengen.
- Een kritische kijk
De informatie die je tot nu toe verzameld hebt, moet je met een kritisch oog, of beter gezegd oor, bekijken. Nu beoordeel je elk onderwerp op 2 punten. Enerzijds op noodzakelijkheid en anderzijds op entertainmentwaarde. Er zullen ongetwijfeld onderwerpen zijn die niet echt onderhoudend zijn, maar die je niet achterwege kunt laten. En dan heb je ook onderwerpen die niet echt moeten vermeld worden, maar die wel het publiek kunnen boeien. De onderwerpen die geen van beide eigenschappen hebben laat je vallen, want het ergste wat je kan overkomen tijdens een speech is dat je publiek haar aandacht voor jou verliest.
- Het script
Het script, of de volgorde opstellen waarin je de onderwerpen aan bod laat komen is één van de sleutelfactoren van een geslaagde speech. Rangschik je onderwerpen op een manier die logisch overkomt. Zoek tussen de verschillende onderwerpen aanknopingspunten die de overgang van het ene naar het andere onderwerp aangenaam maken. Rangschik je onderwerpen zodanig dat je naar een hoogtepunt komt op het einde van je speech. Een typisch hoogtepunt voor een speech op een huwelijksfeest is het bedanken van de ouders, die meestal de nodige emoties bij je publiek losweekt.
- De tekst
Tot nu toe heb je een script opgesteld die je moet toelaten een geslaagde speech te schrijven. Aan de hand van dit script schrijf je een eerste versie van je speech. Daarna breng je de nodig verbeteringen aan en herschrijf je de tekst. Herhaal dit tot je het gewenste resultaat bereikt hebt.
- Geheugensteuntje
Als je niet direct een ervaren spreker bent, of schrik hebt om echt de mist in te gaan tijdens de speech, dan kan je de tekst bij de hand houden. Zorg er wel voor dat je de tekst in een tamelijk groot lettertype afdrukt, zodat je niet moet beginnen zoeken waar ergens je je in de tekst bevindt. Heb je er wat meer vertrouwen in, stel dan een lijst met trefwoorden samen die je speech chronologisch voorstelt, vergelijkbaar met het script die je opstelde in fase 4. Dit is de beste manier om de draad niet te verliezen tijdens je speech en geen onderwerpen te vergeten. En vooral, oefen je speech voldoende, zodat je weet wat er over elk onderwerp te vertellen valt.
Tijdens je speech praat je best luidop en niet te snel, zodat iedereen goed kan volgen wat je te zeggen hebt.
ik wens je alvast een geslaagde speech en een geboeid publiek toe.
Pascal Rosseel